Настройка на пресостат на хидрофор

( Оценка 3.3 ) от ( 41 отзива )

настройка на пресостат на хидрофор Настройка на пресостат на хидрофор се извършва с ръчни инструменти при работеща помпа и наличие на потребление. Настройката е задължителна, като самата настройка се прави, за да се коригира налягането на включване и изключване на помпата с цел да се изкара максимално количество вода от балона, без да се включва помпата, но да задържи налягането в норма. Това щади помпата и намаля нейните включвания.

Настройка на пресостат на хидрофор

 Преди да преминете към самата настройка на пресостата е необходимо да замерите налягането на въздуха в мембраната. От едната страна има вентил от които се вкарва въздух в мембраната на хидрофора. Замереното налягане на този вентил трябва да е най-малко 1,8 Bar. При по-ниско налягане е необходимо да напомпате. След като се убедите, че налягането е нормално се преминава към настройка на пресостата. Не препоръчваме използване и работа на пресостати с ниско качество.

 Настройка на механичен пресостат се извършва с гайчно ключе №8 или №6 в зависимост от вида на пресостата. Отворете капака на пресостата. На основата му ще видите две пружиинки. Една голяма пружина и една малка пружина.
Голяма пружина – с тази пружина се настройва налягане на изключване на помпата
Малка пружина, с която се настройва деферента на (разликата мужду налягането на включване и налягането на изключване) - Ризкл  -  Рвкл 

Настройка и профилактика на пресостат

 Настройката се извършва спрямо данни от каталога на съответният продукт. Налягането се замерва от манометъра, които е монтиран на вентила. При проблем с манометъра се налага замяната му с нов. Самият пресостат подлежи на профилактика, като веднъж годишно е възможно зашкурване с фина шкурка на контактните пластини. При износени и изтънели контактни пластини се извършва подмяна на самият пресостат. Понякога се стига до запушване отвора на пресостата. Това се наблюдава при по-твърда вода.

 Получават се отлагания, които запушват отвор изцяло или частично и това променя показателите на пресостата и от там работата на хидрофорната помпа. В такъв случай се прибягва до почистване на пресостата и фитинга, към които е монтиран. При повторно подпушване се налага смяна на фитинга и пресостата.

Сервиз за ремонт и монтаж нахидрофорни системи и уредби за София и област София.